byta gammalt proppskåp

Byta elcentral

Byta elcentral och gammalt proppskåp

Om du har ett gammalt proppskåp som är slitet, saknar jordfelsbrytare eller helt enkelt inte klarar belastningen så är det dags att byta elcentral. En ny elcentral med smarta automatsäkringar underlättar inte bara för din elanvändning. Det är också mycket säkrare än ett gammalt proppskåp.

Som icke-auktoriserad får du aldrig installera ny elcentral/proppskåp själv. Våra erfarna elektriker på Elarbete hjälper dig smidigt och tryggt med din installation när du ska byta elcentral i Sandviken och Gävle med omnejd.

Boka byte av elcentral

När ska du byta elcentral?

Det finns ingen exakt tidsbestämd regel för när man ska byta elcentral/byta gammalt proppskåp. Däremot finns flera tecken på när ditt säkringsskåp/proppskåp börjar bli gammalt. Som innehavare av en elanläggning är du ansvarig för att din el är trygg och säker att använda, och elcentralen är självklart inget undantag.

När proppskåpet är överbelastat

Det är hög tid att installera ny elcentral när du helt enkelt märker att ditt proppskåp inte klarar den vanliga elbelastningen. Det kan exempelvis vara att du inte längre kan använda flera köksmaskiner samtidigt utan att proppen/automatsäkringen går. Säkringarna skyddar mot skador och överbelastning, vilket inte bör ske av normal hushållsanvändning.

Efter 30–50 år

Ett proppskåp ska normalt hålla i cirka 30–50 år. Det är dock viktigt att låta en elektriker utföra regelbundna kontroller av säkringsskåpet efter installationen. Elfel syns inte alltid eller märks innan skadan uppstår. Även om ett gammalt proppskåp fungerar bör det troligtvis bytas ut efter 30–50 år, särskilt om det saknar jordfelsbrytare.

Om elen/skåpet är skadat

Självklart bör du alltid installera ny elcentral om ditt nuvarande säkringsskåp på något sätt är skadat och din el inte är trygg att använda. Trasig och osäker el kan leda till såväl elstötar som brand vilket kan orsaka stora skador på ditt hem samt är livshotande för dig och din familj. En korrekt utförd installation av ny, fungerande elcentral är en absolut nödvändighet för fungerande el och din trygghet.

Byta gammalt proppskåp med Elarbete

Elcentralen är elanläggningens hjärta, och därför bör den alltid hållas uppdaterad och i gott skick. Det finns tydliga regler för att byta elcentral och utföra andra elarbeten, bland annat att en installation av ny elcentral måste utföras av en professionell, certifierad elektriker.

Vi på Elarbete demonterar ditt gamla proppskåp och installerar en ny säker central med jordfelsbrytare och automatsäkringar. Detta minskar risken för personskada och bränder vid eventuella elfel. Ett nytt gruppschema som beskriver vilken säkring som är ansluten till vilken armatur upprättas också. Vi monterar den utanpåliggande eller infällda elcentral som passar din elanvändning och hem bäst.

Skicka in en kostnadsfri offert med en bild på din nuvarande elcentral så hör vi av oss så snart vi kan.

Offertförfrågan elcentral

Bifoga bild på nuvarande elcentral i offertförfrågan nedan för att få bästa möjliga prisuppgifter.