Jordfelsbrytare

Jordfelsbrytare inkoppling

En jordfelsbrytare är nödvändig för elsäkerheten då den skyddar personer och egendom mot elolyckor och elbränder. Elarbete hjälper dig med installation och inkoppling av jordfelsbrytare.

Jordfelsbrytarens uppgift är att på en millisekund stänga av strömmen om den känner av att strömmen håller på att gå fel väg. Det kan exempelvis skydda dig mot elstötar om du rör en apparat som blivit strömförande, eller förhindra bränder om elen går fel väl väg.

Vissa försäkringsbolag erbjuder rabatterad hemförsäkring om man har jordfelsbrytare i sin anläggning. På så sätt är jordfelsbrytare inte bara en billig livförsäkring och en trygghet i byggnaden, det kan även minska er löpande månadskostnad vad gäller försäkringar.

Inkoppling jordfelsbrytare

Jordfelsbrytare har inte alltid varit ett krav vilket gör att vissa äldre hus saknar det jämfört med nyare hus. Det innebär att vissa i sommarstugor eller fritidshus kan det saknas jordfelsbrytare, och därför kan du behöva installera en ovanpå den befintliga elen. Att installera en jordfelsbrytare i fasta installationer måste göras av en behörig elektriker.

Vi på Elarbeten kan både hjälpa dig med installation, montering och felsökning av jordfelsbrytare. Vi utför alla elarbeten, från att jorda ett ojordat eluttag, lägga till en jordfelsbrytare på en gammal installation till att byta ut hela elsystemet.

Test och byte av jordfelsbrytaren

Ibland kan du vara tvungen att byta ut en jordfelsbrytare. Elsäkerhetsverket rekommenderar att en gång i halvåret testa jordfelsbrytaren och se om den fungerar. Det gör du genom att kontrollera att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Gör den inte det, är det viktigt att du kontaktar en behörig elektriker som kan felsöka och installera om jordfelsbrytaren åt dig.

Tänk på att en jordfelsbrytare som är tillverkad innan 1996 ska helst bytas ut, då det strax efter infördes nya tester för att se hur en jordfelsbrytare klarar olika miljöer.

Offertförfrågan jordfelsbrytare

Bifoga bild på nuvarande jordfelsbrytare i offertförfrågan nedan för att få bästa möjliga prisuppgifter.